Om renoveringen av vårt torp i Östergötland, våra försök att få det tidsenligt men ändå praktiskt, men lika mycket om torpliv i allmänhet och blomster i synnerhet.
Lite om vårt torp
Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.
1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.
Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.
Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.
Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.
Vi är stolta ägare sedan maj 2011!
Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.
tisdag 30 maj 2017
Vitt, vitt, vitt
Men det är mer som är vitt just nu. Mandelblom och myskmadra. Och hundkex. Den fösta sommaren vi hade torpet växte det ju i stort sett bara hundkex, inget annat än hundkex, men vi har flitigt varje vår dragit upp så många vi orkat och (till skillnad från maskrosplockandet) gör det tydlig skillnad. Visst finns de där men det finns gott om plats för annat också. I år har varit svårt att dra upp hela med rötterna men efter söndagens regnskur gick det bättre. Här är skörden från i går kväll!
måndag 29 maj 2017
Kristiflygare i Skåne
Vi har också så smått börjat fördjupa oss i nästa projekt, något som så sakteliga växt fram över vintern. Projekt porl och plask…
lördag 27 maj 2017
Walter
Walter är alltså en robotgräsklippare som införskaffades till villaträdgården och dess gräsmatta men när vi lämnade villan för lägenheten bestämde vi oss för att försöka på torpet. När vi nu hade honom så ville vi i alla fall ge honom chansen att visa vad han går för. Vi vill ju ha en viss klippt och öppen yta på tunet för att slippa både fästingar, huggisar och annat oknytt. Den öppna ytan (vill inte använda ordet gräsmatta, det skulle vara en förolämpning för alla fina gräsmattor!) framför huset är ojämn, backig och därtill sticker det upp stenarna lite här och var så vi var lite tveksamma till att detta skulle fungera. Walter är ju inte deluxe-modell, bara en standard.
Vi petade ner linan, ställde in på klippning på endast veckodagarna och vips, vi har en klippt yta utan ansträngning hela förra sommaren. Snudd på magiskt! Det är lite roligt att titta på honom när han jobbar, känns nästan som han kör på ett hjul när han skuttar på stenarna, men han är ju inte där för att vara vacker eller graciös.
Och nu i år har vi tagit bort någon sten och fyllt ut något hål och därefter justerat linan litet. Vi bestämde oss också för att flytta laddplatsen, den var lite illa placerad av rent estetiska skäl, vi ville ha den under en buske i stället. Men det är ju sånt som inte bara är att fixa hos oss. Man måste baxa sten, jämna ut osv. Ja, nu har hört mig tjatat om sånt i tid och otid.
Svettiga och smutsiga men nöjda, dags att köra igång. Gick inte. Ville inte. Funkade inte! Irritation. Leta reda på monteringsinstruktionen som vi ignorerade eftersom vi ju kan detta vid det här laget. Trodde vi. För vi ville att Walter skulle gå medsols och det står tydligt och klart att han bara klarar motsol. Suck. Kaffepaus. Nya tag. Gör om, gör rätt!
Och nu går det bra! Duktig Walter!
Och vad lär vi oss av detta?
1) Läs instruktionsboken
2) Gräsklippning är en fröjd!
fredag 26 maj 2017
Kotten!
Men den här lille gynnaren kan vi inte ta med dit så återigen börjar jag fundera på om någon vill adoptera bort en familj. Eller någon kanske behöver omplaceras? Men nej, det funkar säker inte. Tyvärr.
måndag 22 maj 2017
Vinbär

När jag fyllde år häromsistens fick jag flera trevliga presenter. Först ett hål, dvs två kupade händer som med allvar och försiktighet lämnades över. Och jag tog emot mot det med samma allvar. När man har vår steniga mark är ett hål en fin present, något som kostar givaren mycket arbete. Sen kompletterades hålet med en efterlängtad svartvinbärsbuske.
När det gäller bär tillhör svartvinbär en av de verkliga favoriterna. De kan ätas som de är, det kan bli saft och tom gelé om man har många att ta av. Mums alltihop. Röda vinbär är ingen favorit, de funkar mest som utfyllnad i saft. Det finns en del gamla rödvinbärsbuskar här och där. De är väl antagligen ättlingar av en gammal buske men dessa är totalt smaklösa och det spelar mig inte så stor roll. Däremot finns det ynkliga små krusbärsbuskar, också utspridda på flera ställen. Ynklig små och med pyttebär men mmm så goda. Krusbär kommer på plats två på favoritlistan. Fram åt hösten ska de nu flyttas till sina kompisar i frukt- och bärträdgården och vårdas och då är jag alldeles säker på att de kommer växa till sig och blir duktiga stora buskar med i alla fall liiiiiite större bär.
lördag 20 maj 2017
In bispexiell upplevelse
Det känns inte som om det blir guldmedalj i SM, det började lite svagt, men vi fick oss ändå många glada skratt och sällskapet var perfekt. Vädret var underbart och stan full med sommarklädda människor. Och så fick vi ju fem besökare till priset av fyra: på vägen hem hittade jag ännu en fästing som hade huggit till...
Vi åket direkt till torpet i den ljumma kväll. Det var flera rådjur, en haren och till och med en älg på vägen. Man får köra försiktigt i skymning.
Nästan perfekt alltså. Tack!
fredag 19 maj 2017
Maskrosor
Sluta nu! Jag hör hur ni hånskrattar där borta på andra sidan cyberrymden. Låt mig leva i tron att jag kan begränsa maskrosornas utbredning!
torsdag 18 maj 2017
Ojdå! Redan sommar!
Var det någon som hörde mig gnälla över både ditt o datt på senare tid? Jag borde skämmas! Förlåt! Jag har verkligen allt.
måndag 15 maj 2017
Fruktträdgården
Nu ser vi att det är liv i alla träden, de har klarat vintern, men också att alla topparna är lite knaprade. Förhoppningsvis så finns det nu så mycket annat gott i naturen så vi får ha i alla fall lite av våra träd kvar. Hjälp oss att hålla tummarna!
fredag 12 maj 2017
Vatten och lite el
Vi fick hjälp förra året att flytta lite på varmvattensberedaren så den skulle vara lättare att tömma. Bra tänkt men det blev en knix på röret istället där vattnet blev stående. Och där det frös. Dvs köksgolvet blev tvättat när vi försökte komma igång häromsistens...
Men ett rent golv är ju inget att gråta över. Nu är rören bytta och numer sitter det ventiler på massor av ställen så vi verkligen ska kunna tömma in till sista droppen. Men den stackars pumpen har vi fått klä in i gamla mattor och filtar sen vi kopplade in den för nattfrosten vill ju inte ge med sig. Det är ingen varm maj vi har i år!
Och så visade det sig att de duktiga rörkrökarkillarna kan det här med el också. Det ser ut som vi äntligen ska kunna bli färdiga där!
torsdag 11 maj 2017
Ännu en gammal elstolpe
Jag bad ju om förslag på växter och humle är kanske inte så dumt? Det blir ju inte blommor på det sättet jag tänkte men det kan bli fint ändå. Jag tror vi gör ett försök.
måndag 8 maj 2017
Gillar det inte.
Men vi har i alla fall tagit vårt TBE-vaccin under våren, nu är det fem år till nästa gång.
söndag 7 maj 2017
Svartfotsindianernas tid är kommen
Häromsistens var det ju en helg som gick i blått, men denna helg är det gult som gäller. Påsklilja, maskros, smörblomma, gullviva. Och inte minst den gula tulpanen och får fler och fler blommor för var vår som går.
torsdag 4 maj 2017
Det är vååååren, det är vååååren som har kommit igen, som en kär gammal vän!
Flugsnapparen är på plats och kikar på två av holkarna. Eller är de två herrar? Förresten är det väl så att herr flugsnappare inte är riktigt monogam men så länge han tar hand om båda familjerna så tänker jag inte lägga några moraliska aspekter på hans liv.
Herr och fru blåmes har har bokat holken på gaveln i år igen. De putsar och fejar och inreder. De har hittat något rödaktigt att bygga med och när det kommer flygande ser de ut som de har stor röd mustasch. Tycker om blåmesar, de är lite som jag, små och kan ändå. Och jag tycker om röda mustascher då en mig närstående älskling oftast bär en sådan. Bra kombo alltså!
Och det vippar ett fint sädesärlespar på gräsmattan och är väldigt orädda. Hoppas de har vett att akta sig för katten Astor.
Sen har vi fått rapporter om första svalan från norr om Stockholm så jag ska titta noga, noga i helgen. Finns de där måste de ju passera här också.