Om renoveringen av vårt torp i Östergötland, våra försök att få det tidsenligt men ändå praktiskt, men lika mycket om torpliv i allmänhet och blomster i synnerhet.
Lite om vårt torp
Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.
1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.
Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.
Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.
Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.
Vi är stolta ägare sedan maj 2011!
Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.
måndag 28 augusti 2017
Sophantering
Det här med sophantering är något man kan fundera över. Då på mitten av 1800-talet då torpet byggdes blev det väl inga sopor att tala om. Alla matrester gick till gris och höns, kläder lappades och lagades och blev tillslut lapptäcken och trasmattor. Möbler och bruksföremål i trä antar jag fick ett sista liv som ved. Det få metallföremålen, en balja av zink kanske, lagades många gånger innan det bara slängdes.
Men så hände något, industrialiseringen gjort grejor billigare och det blev mer och mer vanligt att man slängde och köpte nytt. Och det var där det gick lite snett för sophanteringen funkade inte! Torpet hade ju permanentboende fram till 1949 och då fanns ingen sophämtning där ute på landet, det är jag helt övertygad om. Så vad gjorde man? Jo man slängde de i skogen. Det finns ett flertal högar runt tomten med metall och glasrester och massa annat mer oidentifierbart. Den närmsta högen är bekom stenmuren precis vid dasset. Vår teori är att de siste som bodde där orkade inte tas sig längre, de var ju klart till åter komman på slutet.
söndag 27 augusti 2017
Vind- och hyggesskydd
Jag ska fortsätta med syrenerna bortanför stengärdet mot skogen, inte minst för att dölja allt skräp där under. Det var några år sedan jag gjorde ett försök. Jag tog rotskott och planterade på våren. Sen kom en supervarm och torr sommar och trots flitigt vattnade gick det inte så bra, bara två småttingar för fortfarande en tynade tillvaro.
Och så ska det planteras småbjörk framför som kan tas bort när hygget snyggat till sig och syrenerna tagit fart.
Fem nya små plantor syrener är redan på plats, vi har hur många rotskott som helt att ta av, och just nu regnar det så jag hoppas de ska trivas.
Men björksly letade vi förgäves efter på tomten. Det finns smått av allt annat: granar, tallar, enar, rönnar, oxlar, lönnar, körsbär, aplar och ekar. Men inga björkar. Visst är det konstig? Det finns ju stora björkar som borde ha fröat av sig men några småttingar hittar vi inte. Men det löser sig, vi hittar nog några vid någon vägren vi kan "låna"...
lördag 26 augusti 2017
Mer skörd...
När jag nu såg honom blev jag inspirerad att gå och inspektera våra hasselnötter. Det där med hasselnötsskörd har ju visa sig var svårt genom åren. Jag ser de små nötterna, de växer och är allmänt omogna och så plötsligt är de borta. Puts väck! Och jag anar att familjen Kurre har delvis skuld i dessa mystiska försvinnanden.
I år har jag försök att hålla bättre bevakning och si, i går låg de första nötterna från den lilla busken på backen och de som satt kvar släppte snäll när jag pillade på dem. På den stora busken nere i slänten sitter de fortfarande som berg men så här ser årets skörd ut just. Som varje år tänker jag att det är tur att vi inte ska överleva vintern på våra fynd. Detta och de fyra äpplena på trädet...
fredag 25 augusti 2017
Skördetiden närmar sig.
- Det blir slutavverkning om tre till fyra år.
- När de ändå är här tar de hand om det granar som står på vår tomt, precis vid gränsen.
- Eken som står lite för nära huset är frisk och sund och får stå kvar då risken för att den blåser omkull är liten.
Nya projekt, nya planer! Lika roligt varje gång.
måndag 21 augusti 2017
Kul post!
(Får ju erkänna att detta inte är på torpet men det får slinka med i bloggen i alla fall.)
lördag 19 augusti 2017
Porl och plask, del 4, på konstrundan
Idag har vi varit på konstrunda och sett allt på skalan jättefint, vill ha, och till skräp, skulle inte ta emot om ni så betalade mig för det. Roligast var Junibacken i Himmelsby (Bara namnet gör mig lycklig!). Fantastiskt fina fotografier, natur med något litet extra, men så hade de en bäck och en damm...
Dammen är för stor för oss men bäcken är på pricken. Fick tips om pumpstorlek och lite annat. Bra tips, trevligt bemötande, kaffe och bullar i fin trädgård och så konst därtill, kan man få det bättre?
Vill ni se bilder och läsa mer?
http://www.corren.se/bostad/ett-orangeri-mitt-i-den-gronskande-oasen-om4252790.aspx
söndag 13 augusti 2017
Elkillarna är klara!
onsdag 9 augusti 2017
Projekt porl och plask, del 3
Men hon får tycka vad hon vill för det är faktiskt så att den större av de två pumparna som får sin kraft från det solcellsladdade batteriet pumpar upp vattnet från tunnan upp i slangen och alltihop rinner tillbaka med att gulligt porlande.
Prototyp 1 på plats och fungerar över förväntan!
Men: Pumpen drar mer ström än vad solcellen producerar fast solen skiner...
tisdag 8 augusti 2017
Projekt porl och plask, del 2
Långa och många diskussioner om placering, vinklar och annat intressant då vi också har involverat familjens energiexpert som har med sig det absolut senaste rönen från det eminenta universitetet i Uppsala.
Och titta! Här sitter panelen och batteriet laddar. Det blir förstås mest ström när solen ligger på men det verkar fungera hyfsat även i skugga. Det var första steget...
söndag 6 augusti 2017
Skorstenshuv?

Men annars var nog intressantast det om hängrännor och stuprör. Vi får nog försöka ta kontakt med Bleck- och plåtslagerimuseet i Gamla Linköping. Inte för hängrännornas skull men de kanske kan hjälpa oss att få till något snyggare på skorstenen än den hemska, om än fungerande, klump som sitter där dag.
lördag 5 augusti 2017
Hemma efter lite utflykt
Fick med mig lite till trädgården. Stockrosorna (liksom fingerborgsblommorna) har lyst med sin frånvaro i år, undrar om de på något sätt frös i maj när det var så kallt? Nu har jag i alla fall med några små plantor och massor av frön. Och en burk aklejafrön. Undrar varför aklejorna ska ha så svårt att trivas här?