Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

onsdag 22 februari 2012

Huset själ...


Läste en artikel om Danmark och kom och tänka på ”vår” dansk som t o m gett oss ett nytt uttryck: ”att göra en dansk”.

Torpet har under de senaste 10-15 åren haft minst en tysk och två danska ägare. Vår föregångare var en ytters trevlig och entusiastisk person som pratade mycket om husets ”själ” och hur viktig den var. Men tyvärr hade han nog lite höga tankar om sin egen förmåga att renovera och bygga, och hade absolut inte tagit sig tid att läsa på hur vad som är ursprungligt i ett gammalt torp. Vi tog över ett hus med allt från fullständigt livsfarlig eldragning till plastfärg på ett falurödfärgshus, från ofärdiga friggebodsbyggen till väldigt orignellt våtutrymme, och allt däremellan.

Jag vill inte påstå på något sätt att vi är experter på varken gamla torp eller hantverksarbeten men vi vet i alla fall var vi inte kan, var man bör ta hjälp och var man borde läsa på. Elen kom först så man vågade sova i huset. Och vi tog hjälp av en expert…

Näst i kö ligger friggeboden som ska bli färdigmålad och bör få ett riktigt tak. Det har vår dansk inte hunnit på det 5-6 år sedan boden levererades. Vi har t o m lanserat teorin att nu fanns det så många halvfärdiga projekt uppstartade att vår vän helt enkelt var tvingen att sälja för han visste inte hur hans skulle ta sig vidare. Att göra en dansk betyder alltså att man ger sig på något som man inte klarar av.

Själ i all ära men utan rätt utfört arbete så försvinner husen och då finns det ingen själ att bevara längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar