Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

lördag 24 mars 2012

Solceller?

Dagen har gått i energin tecken. Först var vi på invigningen av en lokala vindkraftparken som har byggts upp under vintern. Det är imponerande doningar, man känner sig ganska liten när man står bredvid. Vi är glada att ha dem här med ren el som inte kan explodera. Det vill vi ha!

Och sedan energimässa i Linköping. Tornets utställare ska tipsa sina utställare om att göra lite tydligare skyltar tycker vi. Svårlästa, i alla fall från bilen, och det så mest ut som någon mellanstadieklass knåpat ihop dem. Men i alla fall. Utställningen var helt OK! Vi har fått lite fler lokala kontakter gällande solkraft.

Det verka inte som om detta att driva spisen med solkraft är något bra alternativ. Det andra verka funka, kyl pump osv, men ska vi klara av att driva spisen så måste vi fläska på så oerhört så att det inte känns realistiskt. Och spisen vill vi inte ge upp. Visst hoppas vi på att få ordning på vedspisen men om jag känner mig rätt så har jag ingen lust att gå in och sätta fyr i vedspisen en varm sommardag, inte heller vill jag förlora lyxen till en god middag fast vi bor enkelt. Det finns då två alternativ som vi förstår det: gasolspis eller att ha ett extra litet elverk.

Gasol är lite otäckt tycker jag. Jag är inte van vid det och med jämna mellanrum så är det en husvagn som exploderar och bränner inne alla. Det är ju också en investering, en gasolspis, om än liten, är inte gratis.

Elverk är kanske inte helt fel. Det är urtrist när det står och låter och luktar jämt men att slå på det en halvtimme medan man kokar potatis känns ganska OK. Det är ju inte helt fel heller att ha en backup till solceller. Även om jag har svårt att tro det kommer det nog hända att det blir en och annan mulen dag under alla våra framtida somrar där ute. FAST vi är i Sverige. Hihi.

Vi funderar vidare...

5 kommentarer:

  1. Hej,
    jag är nyfiken på hur det går med era energifunderingar. Själv har jag ett torp utan anslutning till elnätet (skulle gå på 150-200 000 kr). Vi har solpanel och omformare till 230 V, som driver pumpen så vi får upp (mängder med) vatten från den djupborrade brunnen.
    Men kylskåp och spis driver vi med gasol (solcellsdriven kyl skulle kräva ytterligare en panel, x antal tiotusen). När man väl lärt sig är gasolen inte svårt att hantera. Det är lätt och roligt att laga mat med gasol, proffskockarna väljer det, och det finns mojänger som dels förhindrar läckage, dels varnar om något går sönder. Kolla med en duktig gasolinstallatör, är mitt tips. En gasolspis med ugn får du för tre-fyra tusen, ett dieseldrivet elverk som är bra kostar mer. Och tänk oväsendet.... när du ska koka potatis och försöka njuta av sommarkvällen vid grillen samtidigt.
    Vi funderar ändå ibland på elverk, för såg till renoveringsarbeten då.
    Ett projekt för oss är att dra in ledningar till belysning, ledlampor går bra på 12 V, som solpanelen ger. Höstkvällarna blir väldigt mörka utan el!
    Men då eldar vi å andra sidan i vedspisen, och den kokar man lätt potatis, värmer soppa och steker annan mat på - även där fin steglös reglering av värmen, som man lär sig med lite träning. Utan oväsen, med skönt knaster och trivsam strålningsvärme också.
    Lycka till med energiplanerna och alla andra projekt!
    (vårt torp finns på Husdagboken, Kvarntorp)
    varma hälsningar
    Rosemarie

    SvaraRadera
  2. Glömde en sak, om backup till solcells-el: Har man rejäla batterier och inte bor kontinuerligt längre tider så klarar man sig, trots mulna dagar. Under tre års användning helger + några semesterveckor har vi aldrig laddat ur batterierna.

    SvaraRadera
  3. Tack för massor av bra info! Tyvärr ligger alla energiprojekt på is just nu. Dels för att vi tycker det är svårt att hitta en leverantör som stämmer med våra behov. Varifrån kommer er solpanel? Dels för att det nog är investeringsstopp för säsongen...

    SvaraRadera
  4. Vår solpanel, batterier, pump osv kommer från SWEXERGON,
    www.exergon.se
    (nu känns det som jag gör reklam, men dom har en bra katalog, både på webben och som man kan få hemskickad).

    SvaraRadera
  5. Du svara ju bara på en fråga. (Och det är jag så tacksam för!) Det kan man väl inte kalla att göra reklam?

    Mycket intressant på deras sida. Tack!

    SvaraRadera