Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

tisdag 27 juni 2017

Projekt porl och plask, del 1

Ja, det känns som om det är lika bra att numrera inläggen för det här projektet. Det kommer bli ett antal och antagligen över en längre tid är jag rädd. Eller förresten, varför rädd? Projekt på torpet SKA ta tid, det är kul med projekt som kräver insats och tanke.

Vår torp ligger ju på en höjd i skogen och saknar vatten inom synhåll. Bäcken nere i skogen brukar torka bort till midsommar och om man inte räknar diverse kärr så är det 30 minuters promenad till sjön nere vid byn. Och det är både bra och väl, vi är då verkligen inga flitiga badare men visst vore det trevligt med lite, lite vattenblänk och framförallt lite, lite vattenporl.

Vi har vår brunn men den ska användas till viktiga saker så som saft och en och annan dusch så vi pratar verkligen inte några stora arrangemang. Inga badtunnor, inga dammar med näckrosor bara en liten porlande bäck. Och redan där har vi fastnat och diskuterat hur mycket som helst. Hur mycket bäck måste man ha för att det ska porla? Jag ser framför mig en liten rännil med max fem centimeters bredd och mycket sten, han som är mer verklighetsförankrad än jag säger att det kommer aldrig att låta nog. Och det är ju viktigt för man får ju inte glömma att hörseln inte är var den varit och det känns som om det går snabbt utför.

Så vi har enats om LAGOM bred och där är vi just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar