Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

fredag 14 juli 2017

Köksrenovering, att-göra-lista

Tänker på min hylla som ska bli så fin. Tänker på hängmattan. Tänker på att väva mattor. Tänker på dagar fulla av aktiviteter men utan väckarklocka och stämpelur. Det är nära nu, bara timmar innan semestern infinner sig.

Och så tänker jag på köket! Jag gissar att det tar ett år innan kan vi pricka av de flesta punkterna på nedanstående att-göra-lista.

  • Riva bort teglet i den gamla spisen, se vad vi hittar bakom och så besluta hur det ska se ut i stället.
  • Montera in den lilla vedspisen som stått och väntat länge nog
  • Öppna upp skorstenen så vi kan elda
  • Flytta stegen till loftet några centimeter för att få bättre plats.
  • Välja och beställa lämplig skiva att ha bredvid spisen. Helst lokal sten.
  • Hitta kyl och frys som är stora inuti och små utanpå.
  • Hittas spis/ugn/micro. Så energisnåla som möjligt med tanke på ev framtida solel.
  • Hitta nya hyllor att ha under bänken. Lägre än standardhöjd pga den begränsade takhöjden och gärna flyttbara så man kan städa undan alla muslortar ordentligt på våren.
  • Välja och köpa bänkskiva och diskho
  • Är pärlsponten som sitter där bra nog? I så fall måla om. Annars?
  • Hitta lampor tidsenliga lampor som är små ändå fyller behovet av ljus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar