Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

onsdag 6 maj 2020

Vintervatten: Att gräva ett dike


Vi började med vattnet, det var inte självklart för oss hur det skulle gå till att kunna få vatten in från brunnen året runt som vi önskade. Helt klart var i alla fall att vi skulle behöva lägga en ny vattenslang från brunnen. Den skulle isoleras och ha en värmekabel. Tanken på att gräva ner en ny slang i vår steniga backe var avskräckande. Den gamla låg bitvis mycket ytligt och plats för någon isolering saknades. Skulle vi ta dit en grävskopa som skulle köra sönder hela tomten? Att handgräva var ju helt uteslutet. 

Eller?

En solig dag i februari bestämde vi oss för att bara försöka lite, lite. Något tjäle var det inte och förstås ingen snö. Och det gick så lätt! Varsin meter av den gamla slangen fick vi fram på ett kick och började övermodig räkna ut att med den takten skulle vi ju kunna gräva upp de 50 metrarna gammal slag och därtill göra diket både bredare och djupare till i april om vi gjorde en bit varje helg.

Det gick inte lika lätt hela vägen. Vi kan väl säga som så att hade inte vädret varit så förlåtande under hela våren och hade vi inte fått ett antal arbetsfria dagar pga eländet i världen så har vi inte blivit klara. Tänk vad lätt det är att överskatta sin förmåga!

Vi grävde, vi baxade sten, vi sprängde sten med våra sprängkilar. Vi rätade ut det slingrande diket från tidigare, vi breddade och vi gjorde djupare.

I påskas var det klart! Och ingen har fått ont i ryggen. Jag är så stolt så jag nästan spricker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar