Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

söndag 3 februari 2013

En vinterhelg på topet, del 1

Nyss hemkomna efter vår första vinterövernattning på torpet. Lite trötta och rökdoftande men glada!

Det är mycket att berätta så vi får ta lite i taget.

Snön har ju smällt undan ordentligt och så har det frusit på igen de senaste dagarna. Detta betydde att den sista lilla vägsnutten fram till stugan var hård och isig men vi vågade ändå inte köra då mittsträngen var så hög att den kanske hade slagit sönder något under bilen. Istället halade vi fram den nyköpta pulkan. Familjen gamla pulkor har nått tonåren och är inte riktigt var de varit, därför slog vi till på en ny. Lastade till tänderna med vattendunkar, torr ved och annat nödvändigt traskade vi den sista biten upp till huset, pulkan funkade utmärkt men det gick inte helt lätt ändå. Vi hade ju knäpp-katten med...

Och är man en knäpp-katt (det är sagt med kärlek!) så blir man jätteglad att äntligen få komma ur bilen men helt skräcksagen när man kommer ut och inser att man är på okänd mark. Full fart tillbaka till bilen och eftersom dörren är stängd försöker man gömma sig under. Suck. Jag bar den det sprattlande kräket fram till huset medan stackars Sven fick släpa på allt annat. (Jag kände mig som en dam i en Hollywood-film som har en liten hund på armen medan mannen släpar alla väskor tre steg bakom. Fast det såg kanske inte så glamoröst ut när jag tänker på saken. Man får inte så fin figur överdragsbyxor och håret var verkligen inte perfekt...) Fram kom vi i alla fall. Katten lycklig in i huset och placerade sig bakom skorstenen vid mushålen. Vi var också lyckliga! En underbar, solig vinterdag med någon minusgrad. Fåglarna körde full vårkonsert i träden och lugnet från skogen svepte över oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar