Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

måndag 10 mars 2014

Första torphelgen för den här säsongen, eldning

Besöket den här helgen hade ett väldigt speciellt syfte förutom att njuta av torpet i allmänhet. Vi skulle ta tag i att försöka elda upp lite av alla de halvmurkna trä- och plankhögar vi fick på köpet av våra föregångare på torpet. Vi har ju försökt förut som någon minnesgod läsare kanske kommer ihåg. Då var många minusgrader, allt var djupfryst och vägrade brinna trots alla diesel mm.

Den här gången gick det bättre! Vi var rustade till tänderna med torr ved och diesel att få igång det hela med. En hög låg redan redo men jag hann dra fram mer under fredagen så på lördag morgon var det bara att köra igång, före frukost.

Spänningen var olidligt, skulle vi lyckas?

JAAAAAA! Det tog fyr direkt! I högen eldade vi stockar, grenar och gamla plankor och i tunnan plankor med spik och skruv. Och vi eldade och eldade och eldade. Någon gång efter lunch sa min kloka vän stopp och sa att det måste ju brinna ut till kvällen så sen blev det mest att vakta, trampa på brasans försök till att starta gräsbrand och njuta av våren.

I skymningen var det mest glöd kvar. Vilken tur att vi hade slutat lägga på mer när vi gjorde annars hade det blivit en lång natt. Vi täljde oss varsin pinne och grillade korv över glöden och såg stjärnorna tändas på den månklara himlen. En underbar avslutning på en mycket lyckad dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar