Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

söndag 5 augusti 2018

En heffaklumpsfälla?

Ett hål, ja. Vad ska vi göra med vårt hål???
Ca 2 x 3 m och knappt 1,5 m från djupaste punkten till den hiskeligt fula gjutna kanten. Man kan ju undra varför det göts med hål för en ingång och varför man bemödade sig med att gräva ut så pass mycket i denna steniga jord. Vi har inget bra svar men det är ju ganska ofta vi inte fattar hur vår föregångare här på torpet tänkte.

Vi har i alla fall några mer eller mindre realistiska förslag från familjen på vad man skulle kunna göra åt denna vanprydnad.

-  Hacka bort muren och låt naturen ta över.  (Mycket arbetet för lite nytta om jag får säga vad jag tycker)
- Öppna upp dörrhålet lite och gör ett garage för en fyrhjuling. (Olika personer ser olika nytta med en fyrhjuling. Jag kan sträcka mig till att den skulle kunna användas för att ploga vägen så vi kan komma hit på vintern.)
- Fylla hålet med sex m3 hästgödsel för att kunna odla ananasar som de hade gjort på ett ställe i Cornwall. (Tveksamt om egenodlad ananas är värd den gödselstanken över tunet.)
- Eller ett alldeles vanligt växthus för tomater och annat smaskens. (Lite lockande är det allt. Erkänner.)
- Det allra enklaste förslaget, bara ett altangolv vilket väl också är det mest realistiska. Man kanske t o m skulle kunna sätta ett myggnätstält över och riktigt varma sommarnätter skulle man kunna sova ute. Det hade inte varit helt fel denna sommar!

Det händer i alla fall inget denna sommar så vi har tid att fundera. Och allra först ska allt skräpa om våra kära föregångare har dumpad där bort. Äcklig, superäcklig isolering som mössen byggt bo i, hönsnät och jag vet inte vad. Det finns alltså möjligheter att komplettera listan ovan med fler kreativa förslag!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar