Lite om vårt torp

Torpet byggdes 1841 av Carl Nilsson och tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga av säteriet.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär, både röda och svarta. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Hibiscus, det är jag det. Varför jag kallas det är en lång historia men att jag gillar blommor är ju inte så svårt att gissa. Nu är detta ingen blogg om blommor även om många av inläggen handlar om det utan om vårt torp, våra planer och drömmar och vårt arbete för att förverkliga dem.

tisdag 9 april 2019

Vi har öppnat hotell på torpet! Ett litet...

När de där vuxna barnen kommer på besök får vi upp tempot på torpet. De har mycket energi och många idéer!

Ett av förra årets projekt var ett bihotell. Vi var väl egentligen helt överens om att det nog inte behövdes eftersom det finns så många naturliga bi-krypin vid torpet men varför inte, ett roligt pyssel. Först gjorde vi ett besök på second hand och efter att ha fått kika in på lagret kom vi hem med en gammal, lite trasig, CD-hylla. Vi fick tvinga dem att ta emot 20 kr, den ansågs osäljbar...

Sen fylldes hyllan med lite ditt och datt som finnas på torpet. Egentligen skulle den målats också innan den ställdes ut för att kanske hålla mer än en säsong men det blev inte av eftersom energiknippet drog vidare. Och inte blev hylla utsatt heller.

Men nu är den på plats! Omålad. Hoppas krypen tycker om den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar